Традиционалното печено јагнешко месо со нов вкус
Одберете соодветно парче јагнешко месо, по можност јагнешки бут или плешка. Поставете ја во тава за печење, маринирајте ја со потребните зачини, истурете го пивото и покријте ја со алуминиумска фолија. Поставете го во рерна на 200 степени. По 1 час извадете го месото од рерна, посипете го со сусам и додајте ги претходно излупенине и исецкани компири. Вратете ја тавата во рерна, без фолија да се пече уште 1 час додека не зарумени и не фати кора.
Потребни состојки:
- 1кг. јагнешко месо
- 100 мл. пиво
- 100 гр. сусам
- 1 кг. компири
Зачини: вегета, рузмарин, мелен бибер, сол по желба
Потребно време за подготовка: 2 часа
Уживајте во празничната трпеза. Честит Велигден!