Треба ли да пиеме вода додека јадеме?
На телевизиските емисии за здрава храна, „експертите“ често велат дека е забрането да се јаде и да се пие во исто време. Некои „експерти“ објаснуваат дека водата ја разредува нашата стомачна киселина. Другите мислат дека тоа е причина за дебелеењето. Некои луѓе дури пак мислат дека водата турка несварена храна надвор од желудникот! Може ли обичната вода да биде штетна за нас?
Конечно дојде време да се расветли митот и да ја дознаете вистината.
Што се случува со храната и вода во стомакот?
Процесот на варење започнува токму кога размислуваме за нашиот иден оброк: плунка се произведува во устата. Кога џвакаме храна, ја мешаме со плунка која ги содржи потребните ензими за варење. Потоа, омекнатата храна се пушта во нашите стомаци каде што се меша со стомачната киселина. Во просек, на желудникот му требаат 4 часа за да ја свари храната пред да оди понатаму во цревата, каде што сите хранливи материи одат во телото.
Водата не останува во стомакот долго време. Потребно е околу 10 минути за низ стомакот да поминат 10 милилитри вода. Значи, ако пиете додека јадете, водата не формира езера во стомакот. Таа оди преку џвака храна многу брзо, ја навлажнува и го напушта стомакот многу брзо.
Течностите не ја намалуваат киселоста.
Нашето тело е комплициран, но многу добро подесен систем. Ако желудникот „чувствува“ дека не може да вари, тој произведува повеќе ензими и ја зголемува киселоста на течноста внатре. Дури и ако пиете половина литар вода на јадење, тоа нема да влијае на нивото на киселост во желудникот. Патем, водата влегува во стомакот и со храната. На пример, портокалот во просек се состои од 86% вода.
Патем, истражувањата покажаа дека некоја храна може да ги намали нивоата на киселост во нашите стомаци, но брзо се враќа во нормала.
Течностите не влијаат на брзината на варење.
Нема студии кои ја докажуваат заблудата дека течноста ја туркаат цврстата храна во цревата, пред да биде целосно сварена. Научниците тврдат дека течноста го напушта телото побрзо од цврстата храна, но тоа не влијае на брзината на варењето.
Значи, можеме ли да пиеме додека јадеме?
Ако пиете додека јадете, нема да си наштетите. Напротив, водата помага да се омекне цврстата храна. Но, не пијте пред да ја проголтате храната – треба да има доволно плунка во храната, затоа што плунката ги содржи потребните ензими.
Постојат одредени предности за пиење додека јадете. Истражувањата покажуваат дека кога некое лице прави кратки паузи за да пие вода, го успорува процесот на јадење. Како резултат на тоа, луѓето јадат помалку што е добро.
Ако се навикнете на пиење чај со храна наместо вода, нема ништо лошо во тоа. Истражувањата покажуваат дека не постои разлика во нивоата на киселост по пиење чај или вода.
Температурата на водата што ја пиете не влијае на брзината на варењето или на бројот на хранливи материи што ги добивате. Храната во желудникот може да се загрее или излади на потребното ниво.