„Црна дама“ – Најсочниот чоколаден колач со вкус кој буквално се топи во уста!
Следниот десерт важи за најсочниот чоколаден избор со кој никогаш нема да погрешите! Се приготвува неверојатно лесно, едноставно ги мешате сите состојки заедно, поставувате да се пече и на крај полевате со чоколаден сируп!
Црна дама - Најсочниот чоколаден десерт
Следниот десерт важи за најсочниот чоколаден избор со кој никогаш нема да погрешите! Се приготвува неверојатно лесно, едноставно ги мешате сите состојки заедно, поставувате да се пече и на крај полевате со чоколаден сируп!
Servings: 4
Ingredients
- 500 мл кисело млеко
- 100 мл масло за готвење
- 250 гр шеќер
- 300 гр брашно
- 2 кафени лажици сода бикарбона
- 2 супени лажици какао
- 1 сад за печење со димензии 22х30 цм
- За премачкување масло за готвење
За сосот
- 150 мл пресно млеко
- 200 гр путер / маргарин
- 150 гр шеќер
- 100 гр чоколадо
За декорација
- 200 гр изматена павлака
- 200 мл ладно млеко
Instructions
- Во длабок сад, додадете половина литар кисело млеко на собна температура, 100 мл масло за готвење и 250 гр шеќер, а потоа добро измешајте ги состојките. Мешајте додека шеќерот да се растопи.
- Следно, постепено додадете го брашното, додека непрекинато мешате со маталка. Додадете 2 кафени лажици сода бикарбона и 2 супени лажици какао во прав.
- Добро премачкајте го садот за печење со путер или маргарин, а потоа во истиот исипете ја претходно добиената смеса. Истата добро распределете ја, а потоа поставете ја да се пече 40 минути во претходно загреана рерна на 180°C. На крај оставете го испечениот колач да се излади.
За сосот
- Во тенџере поставено на оган, додадете 150 мл млеко, 200 гр путер, 150 гр шеќер и 100 гр чоколадо. Загрејте на слаб оган, додека сите состојки да се стопат и да се добие соединета смеса. Исклучете го оганот веднаш штом смесата ќе зоврие. Полејте го рамномерно колачот со сосот и оставете го на страна, за да се впие целосно.
- Во меѓувреме изматете ја павлаката со студено млеко. Исечете го колачот на коцки и украсете ја секоја коцка со декоративната павлака.