„Зедов неколку компири, 1 јајце, малку кашкавал и ја подготвив највкусната вечера што некогаш сум ја правела“
„Мојата свекрва е прекрасна жена, а воедно и одлична домаќинка. Од неа научив бројни вкусни деликатеси, а еден од нив се неверојатните топки од компир.“
За денес ви откриваме рецепт за едно едноставно, а чудесно јадење, кое никого не остава рамнодушен и поради кои многумина со право забораваат на здодевните диети.
Една од супер придобивките на рецептот е тоа што овој специјалитет може да го приговите и тогаш кога ќе ви остане повеќе пире од ручекот, при што е одлична идеја како да го искористите истото.
Вкусни ќофтиња од компири
Потребни состојки
- 6-7 мали компири
- 70 гр кашкавал
- 1 јајце
- 1 лук
- Лебни трошки
- Сол по ваш вкус
- 20 гр масло за готвење
Начин на подготовка
Најпрво потребно е да ги приготвите компирите. Измијте ги, исчистете ги добро и сварете ги во солена вода. Исцедете и почекајте да се изладат.
Следно, излупете и сомелете ги изладените компири. Изрендајте го кашкавалот. Измијте го и лукот, излупете го и исечете го на тенки парчиња.
Во сомелените компири, додадете го јајцето, а потоа и ренданиот кашкавал и исечениот лук и измешајте ги добро сите состојки заедно.
Од добиеното тесто од компири, формирајте точиња т.е ќофтиња. Добро измешајте ги во лебните трошки, а на нивната површина направете линии во форма на решетка.
Поставете ја тавата на средна температура и загрејте го маслото.Може да додадете и коцка путер. Следно, поставете ги ќофтињата да се пржат, при што обратете внимание тие да бидат добро приготвени и од двете страни подеднакво.
Пријатен апетит!