Златна есенска пита – „Исеков неколку кругови јаболка и само ја додадов одозгора смесата од брашно и кисело млеко“
Во екот на есента, јаболката се првиот и совршен избор за подготовка на вкусни десерти, а токму денес ви откриваме златен рецепт за домашна пита, за која не треба да биде професионалец да ја направите, а резултатите ќе бидат едноставно светски! Прочитајте во продолжение што ви е потребно.
Златна есенска пита
Во екот на есента, јаболката се првиот и совршен избор за подготовка на вкусни десерти, а токму денес ви откриваме златен рецепт за домашна пита, за која не треба да биде професионалец да ја направите, а резултатите ќе бидат едноставно светски! Прочитајте во продолжение што ви е потребно.
Servings: 4
Ingredients
- 1 јајце
- 2 јаболка
- 80 мл кисело млеко
- 60 гр шеќер
- 60 мл сончогледово масло
- 10 гр путер
- 10 гр пециво
- 1 прстофат сол
- 150 гр пченично брашно
- 1 супена лажица јаболков оцет
- По вкус шеќер во прав
Instructions
- Измешајте ги јајцето, солта и 60 гр шеќер. Додадете ги киселото млеко и маслото и добро измешајте ги сите состојки заедно до добивање на една соединета смеса. Пресејте ги брашното и пецивото, додадете го оцетот и замесете го тестото.
- Исечете ги јаболката на кругови.
- Премачкајте го садот со масло и нанесете го преостанатиот шеќер. Поставете ги прво круговите од јаболката, а потоа одозгора рамномерно исипете го тестото. Покријте го садот со капак и гответе ја питата на слаб оган.
- Кога питата ќе се затегне, поставете парче хартија за печење меѓу садот и капакот, потоа покријте го садот со капакот и гответе уште малку.
- Свртете ја питата наопаку, со хартијата одоздола, со цел да ја испечете и од другата страна.
- На крај, нанесете шеќер во прав врз питата и истата сервирајте ја.