Знаеме дека јаболката е здрава, но еве како конкретно влијае врз нашиот организам
Вкусни, здрави и совршени за грицкање помеѓу оброците, а може да бидат дел од бројни вкусни десерти. Освен што се практични и здрави, јаболката има многу придобивки за кои можеби дури и не сме свесни.
Еве неколку од нив:
1. Јаболката има малку калории
Има само 95 калории во јаболко со средна големина. Така, можете да јадете јаболко без воопшто да се грижите за килограмите, комбинирано на пример, со лажичка путер од кикирики.
2. Јаболката содржат многу растителни влакна
Во просечно јаболко има околу 4 грама хранливи влакна, што е исклучително важно за здравјето на дигестивниот систем, а тие исто така играат клучна улога во здравјето на срцето бидејќи влакната можат да помогнат во намалувањето на „лошиот“ холестерол.
Исто така, јаболката содржи јаглехидрати, но не протеини и масти, што ќе ве одржи сити подолго време.
3. Јаболката се полни со витамин Ц
Јаболка со средна големина содржат 10% од препорачаната дневна доза на витамин Ц, што е многу важна за одржување на здрав имунолошки систем, така што со консумирањето јаболко може лесно да ја спречите појавата на сезонската настинка.
4. Јаболката содржат антиоксиданти и фитонутриенти
Јаболката содржат многу полифеноли (моќни антиоксиданти) кои влијаат на нашето здравје, како што се разни флаваноли и фитонутриенти.
Кверцетинот, специфичен вид на флаванол, е поврзан со намалено воспаление, намален ризик од мозочен удар и притоа помага во намалувањето на лошиот холестерол.
Кверцетинот исто така е проучен за неговата улога во потенцијално намалување на ризикот од (или забавување на прогресијата на) невродегенерација.
5. Јаболката е добра за здравјето на мозокот
Иако ова е сè уште ново поле на истражување, некои веруваат дека антиоксидантите кои го подобруваат здравјето на срцето, исто така, можат да бидат корисни за мозокот.
6. Јаболката може да помогне во борбата против ракот
Истражување спроведено на постари жени покажува дека редовното консумирање јаболка може да помогне во спречување на појава на карцином, веројатно заради нивните антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти.